Hindistanda eğrisel çatılı tapınakların mahyasını süsleyen yollu yastık biçiminde mimari öğe ...


Amalaka,
Hindistanda eğri çatılı tapınakların çatılarına konan yastık başı biçiminde süs.
Hindistanda eğrisel çatılı tapınakların mahyasını süsleyen yollu yastık biçiminde mimari öğe.
Hindistanda eğrisel çatılı tapınakların çatılarına konan yastık biçiminde mimari öğe.
 Hindistan'da, eğrı-çatılı tapınakların (çikhara) çatılarına konulan yastık taşı biçiminde bir süs.  


Hint tapınaklarının yastık biçimindeki çatısına verilen mimari ad. Hint mitolojisinde muhtelif rivayetleri ifade eder. Bir Amalaka, bir tapınağın ana kulesi üzerine oturur. Taş Disk. Amalaka aşağıdaki tanrı için sembolik bir koltuk olarak tasarlanmış ve temsil edilmiştir. Başka bir ifade ile güneşi sembolize eder. Göksel dünyaya açılan bir kapı olarak nitelenir.  Hindistan'da eğrisel çatılı tapınakların (sikhara) mahyasını süsleyen, yollu yastık biçiminde mimari öğe olan Amalaka, Emblica myrobolan meyvasının sanskritçe adıdır.

Hindu tapınağı tanrılar ve insan arasında temasın sağlandığı yerdir. 
Tapınağın odak noktası tanrının tasvirinin bulunduğu merkezidir (garbhagriha) ve tapınak mimarisi dışarıdan garbhagrihaya doğru inananların hareketini sağlayacak ve tavaf olanağı veren kemerli yollarla, tanrıya yaklaşıldıkça kutsallığı artan salon ya da odalarla (mantapa) tasarlanmıştır. 
Hint mimarsinde eğri mahyalı bir çeşit çatı' ya sikhara(çikhara) denir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2025