Kâfi Uyku Kronik Hastalıklarla Çabanın Anahtarı

İSTANBUL (İGFA) – Uzun süren, büsbütün tedavi edilemeyen ve bu nedenle sıklıkla tekrarlanan tedaviler gerektiren hastalıklar, kronik hastalıklar olarak tanımlanıyor.


Büyük ölçüde ileri yaşlarda ortaya çıkan kronik hastalıklar ortasında kalp-damar hastalıkları, nörolojik hastalıklar, kronik teneffüs yolu rahatsızlıkları, diyabet, kanser ve artık obezite de yer alıyor. Birtakım kronik hastalıkların birbirini tetikleyebileceğine dikkat çeken Yataş Uyku Kurulu Üyesi, Dr. Dyt. Çağatay Demir, bu nedenle erken teşhis ve tedavinin ehemmiyetinin altını çiziyor.


Dr. Dyt. Demir, kronik hastalıkların oluşumunda genetik yatkınlık, hava kirliliği, asbest maruziyeti, çok alkol tüketimi, sistemsiz uyku, gerilimli hayat, sigara içmek, idman yapmamak, fazla kilolu olmak ve sıhhatsiz beslenme üzere birçok faktör olduğunu söylüyor. Dünya Sıhhat Örgütü’nün 45-59 yaş ortasını orta yaş olarak tanımladığını belirten Dr. Dyt. Demir, “Özellikle orta yaşla birlikte kronik hastalıklarda artış görülüyor. Bu riski azaltmak için sağlıklı beslenmeli, ülkü kilo sürdürülmeli, etkin bir ömür usulü benimsenmeli ve sigara-alkolden uzak durulması şart! Uyku bu noktada başka faktörleri de etkileyen bir özellik gösteriyor. Yapılan çalışmalara nazaran kâfi ve kaliteli uyku uyumayan bireyler; sıhhatsiz beslenmeye ve kilo almaya daha eğilimlidirler. Ayrıyeten yetersiz uyuyan bireyler gün içinde kendilerini daha halsiz ve yorgun hissettikleri için hareketli olmaktan da kaçınırlar. Bu nedenle bilhassa orta yaş kümesinde yetersiz uyku kronik hastalık riskini artırabileceği üzere, var olan kronik hastalıkların da seyrini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle sağlıklı bir ömür için kâfi müddette ve kalitede uyku uyumak epey önemlidir” diyor.


http://dlvr.it/TBFSss
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024